מיתוג
לוחות חשמל ביתיים / דירתיים, ציוד מיתוג
לחשמלור יש מגוון סוגים של ציוד מיתוג ללוחות חשמל ביתיים שיכולים לעזור לכם משמעותית.
ציוד המיתוג ותפקידיו:
המא"ז תלת פאזי/חד פאזי (ערך ההגנה) נקבע בהתאם לזרם הצפוי לעבור בו בהתאם לעומס המחובר, בנוגע לנושא זה אחד הדברים החשובים שיש לשים לב אליהם הינו התאמת המא"ז תלת פאזי/חד פאזי המוליכים (חוטים/כבלים) לעומס (בתקנות החשמל פרק העמסת מוליכים נקבע אופן ההתאמה של המוליך להגנה) מפני שלרוב זוהי נק' התורפה ולכן רצוי ומומלץ לפני כניסה לבית (במיוחד אם הינו בית ישן) להזמין חשמלאי בעל הסמכה מתאימה לצורך בדיקה כי הלוח החשמל הביתי עומד בתנאים השונים. ללוחות החשמל ישנם ציוד מיתוג והגנות למטרות שונות כגון, ביצוע מעגלי פיקוד שונים כגון ממסרי פחת, מגענים (קונטקטורים), שעון שבת/פיקוד, מגן מתח/ברקים, מודול תאורה (פנס לד דמוי מפסק) לזמן הפסקת חשמל שמאיר את הארון חשמל הביתי, מהדקים לפס דין, התקנים חכמים מבוססי WIFI, Bluetooth וכדומה.
דגשים לבחירת ציוד המיתוג (NISKO MATIC ABB SIEMENS) והפיקוד בלוח החשמל הביתי:
1. ציוד המיתוג ללוח חשמל יהיו בעלי תקינה מוכרת ומאושרת ע"י מכון התקנים הישראלי.
2. מומלץ מאד לבחור יצרן עם אמינות וזמינות אספקה.
3. כמו כן רצוי לבחור ציוד מיתוג מחברה אמינה, בעלת וותק וניסיון שהוכיח עצמו לאורך השנים.
רכיב נוסף אשר הינו חובה בלוח החשמל הביתי הינו מפסק מגן (ממסרי פחת תלת פאזי/חד פאזי), תפקידו של מפסק המגן הינו למנוע התחשמלות של האדם במקרה של תקלה, ממסר הפחת מותקן בטור למפסק הראשי ומבצע "מדידה" של הזרם הנכנס (הנצרך) אל מול הזרם היוצא כאשר ישנו הפרש העולה על 30 מילי-אמפר על רכיב זה לנתק את אספקת החשמל תוך פרק זמן שלא יעלה על 300 מילי-שניות (ערכים אלו נגזרו מחישוב ובחינה של השפעות פיזיולוגיות כתוצאה מהתחשמלות גוף האדם ונקבע כי בערכים אלו הסכנה לאדם פוחתת משמעותית), רצוי לבדוק את מפסק פחת אחת לחודש ע"י לחיצה על לחצן הבדיקה.
בהגדרות המופיעות בתקנות החשמל בפרק התקנת לוחות חשמל במתח נמוך (עד 1000v) מופיעות שתי הגדרות מתקן ביתי ודירתי כאשר:
1. "מיתקן ביתי" – מיתקן דירתי או מיתקן במבנה המיועד למסחר או למשרדים, או דומה להם;
2. "מיתקן דירתי" (Residential Installation) – מיתקן במבנה או בחלק ממנו, המיועד לשמש למגורי אדם או שתנאי השימוש בו דומים לאלה של דירת מגורים;
תקנות החשמל קובעות כי כל מתקן חשמלי יצויד בלוח חשמל אחד או יותר אשר יבוצעו ויותקנו בהתאם לתקנות ועל סמך החלטות ופירוש "ועדת הפירושים".
לוח חשמל דירתי או לוח חשמל ביתי ניתן להתקין בתוך או מחוץ לדירה או לנכס. בעבר היה נהוג להתקין את הלוח חשמל מחוץ לדירה בחדר המדרגות הקומתי המשותף (בדרך כלל בסמוך למונה חברת חשמל), עם הזמן הוחלט כי מסיבות בטיחותיות וביטחוניות לוח החשמל יותקן בתוך הדירה. לאור זאת האחריות על לוח החשמל הינה על בעל הדירה ולכן ישנה חשיבות רבה לאופן ביצוע לוח החשמל תחזוקתו ותקינותו.
ישנה חשיבות רבה ללוח החשמל ולציוד המיתוג (NISKO MATIC ABB SIEMENS) המותקנים בלוח החשמל שיהיו איכותיים ויעמדו בכלל הדרישות והתקנים וזאת על מנת למנוע תקלות חוזרות ונשנות ותחזוקה מיותרת. רוב צרכני החשמל אינם בקיאים בתחום לוחות החשמל ולא לרמת החשיבות, לכן רצוי לבדוק את נאותות בלוח החשמל ע"י מי שהוסמך על כך. לוח החשמל הביתי הוא כמו המרכזייה לבית. הוא מקבל חשמל נכנס מחברת החשמל ומחלק אותו לכל אחד ממעגלי הסניף המספקים את המתקנים, השקעים, מכשירי החשמל ושאר המכשירים ברחבי הבית. המפסקים הראשיים נמצאים בדרך כלל בחלק העליון של הלוח הראשי. מפסקים אלו יכולים לסגור את כל החשמל לבית, אך הם אינם מנתקים את החשמל שעובר אל המפסקים ממונה החשמל של חברת החשמל. לוחות החשמל הביתיים מקבלים שמות רבים: לוחות מפסקים, מרכזי עומסים, לוחות שירות או קופסאות מפסקים.
לוח החשמל הביתי ותפקידיו:
לוחות החשמל הביתיים מכילים מפסקי זרם תלת פאזי/חד פאזי התואמים לאזורי חיווט שונים ברחבי הבית שלכם. לדוגמה, ייתכן שיש לכם מפסקים ייחודיים עבור חדר הכביסה, המטבח ואזור המגורים הראשי שלכם. כל המפסקים הללו חיים בלוח חשמל אחד או מרובים הבית שלכם מקבל חשמל דרך חוטים שמתחברים ללוח החשמל הביתי שלכם. לוח החשמל הביתי מורכב בדרך כלל ממפסק ראשי ומפסקי זרם תלת פאזי/חד פאזי.
על לוח החשמל הביתי לעמוד במספר דברים בסיסים:
1. לוח החשמל הביתי יכול להתאים להתקנה חיצונית (עה"ט) או שקועה (תה"ט).
2. "כבה מאליו" ועמידות בתקן להבה, על פי התקן הישראלי.
3. לוח החשמל צריך להיות גדול מספיק כך שיוכל להכיל את כלל רכיבי המיתוג מפסקים / חצי אוטומטים ,שעון שבת, מגן ברקים מא"ז תלת פאזי/חד פאזי וכדומה דבר נוסף שיש לקחת בחשבון הינו מקום פנוי לצורך שינויים ותוספות עתידיים, (בשפה המקצועית את גודל הלוח החשמל קובעים לפי מספר המקומות/המודולים) לרוב 30 אחוז מקום פנוי יכול להספיק להרחבה עתידית.
4. לוח החשמל הביתי עשוי מחומר איכותי שלא ישבר או יתעקם עם הזמן או שיחליף צבעו במשך השנים. ושהיה נוח לעבודה והתקנה.
רכיביו העיקריים של הלוח החשמל הינם ה"הגנות", תפקיד "הגנות" אלו הוא להגן על המעגלים הסופיים מפני זרמי יתר (עומס יתר וזרמי קצר) כיום ההגנה הינה ע"י מא"ז תלת פאזי/חד פאזי (מפסק אוטמטי זעיר) בעל מנגנון טרמי-מגנטי.